Reacties

Bezoekers van deze website kunnen desgewenst reageren op elke bijdrage en hun bedenkingen staan dan bij het bericht terzake onderaan vermeld.

Hieronder al die reacties samengebundeld in omgekeerde chronologische volgorde, de recentste dus bovenaan. Om de context terug te vinden kunt u klikken op de in rood weergegeven titel van het oorspronkelijke bericht.


  • Van Michel Moorkens op "Antwerpse zangers in het café-chantant", Jack Verstappen en Bert Peeters, 1962

    Is dit uitgegeven in boek

    Ga naar de reactie
    2013/11/03 at 12:17 pm
  • Van Gianni op Willy Lustenhouwer in "De geschiedenis van het café-chantant" - Tijdens mijn speurtochten naar typische Brugse spreuken en gezegden

    k’ben op zoek naar het liedje van Willy over de vrouwen en de vinten.
    Dit was indertijd de A- en B-kant van het vinylplaatje.

    Ga naar de reactie
    2013/10/25 at 8:01 pm
  • Van Johan op De non van Oirschot

    In het boek “Leefdaal 1780-1855 – De moeilijke geboorte van een nieuwe tijd” (uitgave 1999, Leuven, Belgisch Centrum voor Landelijke Geschiedenis, nr 121) schrijft Willy Brumagne hierover op pag. 68: “Tijdens de kerkvervolgingen in de Noordelijke Nederlanden verbleef zij (Maria van Valckenisse) in 1653 een tijd te Leefdaal bij pastoor De Metser. Na haar overlijden werd ze zalig verklaard. Zij lag begraven in Oirschot maar het lichaam werd later overgebracht naar ’s Hertogenbosch. Pastoor Thomas ontgroef in 1795 in het geheim, met een paar medewerkers, het stoffelijk overschot en bracht het als een reliek naar Leefdaal. Het werd bewaard onder het altaar van de school van de Juffrouwen Van den Kerckhoven”.
    Deze samenvatiing is volgens de voetnoot gebaseerd op een hagiografie, gepubliceerd door P. De Ram in “La vénérable Maria Marguerite des Anges, van Valckenisse, carmélite déchaussée à Oirschot”. De school van de juffrouwen groeide kort daarna uit tot het klooster.
    Pastoor De Metser heeft de Non van Oirschot dus persoonlijk gekend en moet er danig van onder de indruk geweest zijn, getuige zijn rapport van 1679.

    Ga naar de reactie
    2013/10/16 at 10:05 am
  • Van Gui Nijs op Witte rozen

    Wat betekent ‘schrift Louis Laermans’? Gaat het over de Tiense dichter Louis Laermans (1872-1941)?
    Met dank

    Ga naar de reactie
    2013/10/03 at 9:48 am
    • Van Johan op Witte rozen

      Ik vermoed van niet. Wij vonden (een copie van) de bewuste schriftjes bij de Heemkundige Kring van Herent. Volgens de inleiding bij die schriftjes was deze Louis Laermans een geboren en getogen inwoner van Herent: “Deze schriftjes werden bij ’t overlijden van Louis Laermans gevonden op zolder. Ze bevatten allerlei liederen vaak zelf op een bestaande melodie gezet. Door wie weet ik niet. Als jongeman moest hij vaak (vaak met tegenzin) mee op stap met zijn vader Frans (1887-1959) en broer Edmond (1910-1996) langs de Herentse kroegen met een draaiorge1. Zijn grootmoeder Joanna Callaerts hield eveneens café in Herent : Bij den Bots in de Donkerstraat (nu gebroeders Massantstraat) of bij zijn toekomstige schoonouders JB De Becker – Adams ( bij Tiske Beeker) die een Herberg hadden in het dorp ” In de Ster”.

      Wij hebben trouwens een PDF-versie van deze schriftjes op de site gezet, evenals enkele andere dergelijke archiefstukken: klik op de knop “Bronnen” in de menubalk en u kan ze downloaden & uitpluizen.

      Ga naar de reactie
      2013/10/18 at 9:33 am
  • Van Machiels Willy op Het lied van de kletskop

    In september 1901 werden in Brussel de allereerste grammofoon platen voor België opgenomen op het Berliner label. Het hier besproken lied werd opgenomen door Jan Willekens in het Brussels dialect.

    Ga naar de reactie
    2013/09/22 at 11:35 am
    • Van Johan op Het lied van de kletskop

      Volgens www.musiktiteldb.de heeft Jan Willekens in 1905-1906 een hele reeks plaatopnamen gemaakt voor het label Odeon. Bij enkele titels staat expliciet Jan De Baets als auteur vermeld, bij andere niet, hoewel we ze aantreffen in de boekjes “Chansonetten en Monologen”. Van De Baets zelf zijn ons geen plaatopnames bekend, maar we kunnen hieruit voorzichtig besluiten dat de partituurboekjes met liederen van De Baets en ongedateerd uitgegeven bij Ed. Lelong wel eens van rond 1900 zouden kunnen dateren. De Baets was toen 34 jaar.

      Ga naar de reactie
      2013/09/22 at 7:59 pm
  • Van De Groof Patrik op De moord op de pastoor van Nijlen (1842)

    Beste

    Normaal heeft de pastoor geen nazaten, maar wel zijn broer(s)/zuster(s). U hebt nu contact met een nazaat in de rechte lijn van de broer van de vermoorde pastoor van Nijlen, afkomstig van Kontich (Verbrande Hoeve niet ver van de Ford garage Gonthier), alwaar Petrus De Groof zijn jeugd heeft doorgebracht (gezin met 13 kinderen).

    Beste groeten
    Patrik De Groof

    Ga naar de reactie
    2013/09/05 at 12:43 am
  • Van Guy Goethals op Willy Lustenhouwer in "De geschiedenis van het café-chantant" - Tijdens mijn speurtochten naar typische Brugse spreuken en gezegden

    ben op zoek naar het lied van Willy Lustenhouwer… ‘k en Brugge in mn Erte… lied en tekst. iemand die raad heeft?

    Guy

    Ga naar de reactie
    2013/08/17 at 4:26 pm
  • Van hans op Willy Lustenhouwer in "De geschiedenis van het café-chantant" - Tijdens mijn speurtochten naar typische Brugse spreuken en gezegden

    ik ben op zoek naar een elpee van willy lustenhouwer, witte hoes, waar hij enkel liedjes op zingt…..
    kunnen jullie mij daarbij helpen?

    Ga naar de reactie
    2013/07/13 at 1:19 pm
    • Van Johan op Willy Lustenhouwer in "De geschiedenis van het café-chantant" - Tijdens mijn speurtochten naar typische Brugse spreuken en gezegden

      Af en toe ga ik snuffelen in de kringloopwinkel (SPIT, Leuven) tussen de 33 en 78-toeren fonoplaten, en daar vond ik mettertijd 4 Willy Lustenhouwer-dubbel-LP’s, de nummers 4, 7, 8 en 10 van zijn (jaarlijkse) revue’s in Brugge. Daarnaast nog een LP “Willy à la carte, 33 liedjes op 33 toeren” (DECCA 1976) met liedjes over eten en een grote potpourri “vo te dansen”.
      Misschien vind u wat u zoekt op de 2 verzamelCD’s uitgebracht door AMC in de “Silver Star”-reeks – als die tenminste nog in de handel zijn.
      Ze kostten indertijd 7 EUR.
      Zie http://www.kkunst.com/kk/20040423219.php

      Ga naar de reactie
      2013/07/13 at 2:49 pm
  • Van dree op Fleur de la mansarde

    Dag Johan, Ik ben nog eens op je site terechtgekomen en blijf me verbazen over wat er allemaal op te vinden is. Ik was (andermaal) op zoek naar meer info over het ‘Mijn mansarde’ van Wannes. Volgens Christa – weduwe van Wannes – heeft hij haar altijd verteld dat hij het kende van Aristide Bruant. Ik vind 1000 dingen van Bruant maar geen lied over zijn mansarde. Hebben jullie wat meer?
    Alvast bedankt en van harte gefeliciteerd met je opzoekingswerk!

    Ga naar de reactie
    2013/07/09 at 10:14 am
    • Van Johan op Fleur de la mansarde

      Het enige verband dat ik zie tussen Artistide Bruant en “Mijn Mansarde” is het lied “A Montmertre” waarvan de melodie en (vooral) de dichtvorm enige gelijkenis vertoont met “Mijn Mansarde”.
      Malgré que j’soye un roturier,
      Le dernier des fils d’un Poirier
      D’la ru’ Berthe,
      Depuis les temps les plus anciens,
      Nous habitons, moi-z-et les miens,
      A Montmerte.

      Ga naar de reactie
      2013/10/18 at 9:41 am
  • Van Johan op De non van Oirschot

    Hoe het precies zat met de relikwieën van de “non van Oirschot” is nog moeilijk te achterhalen: in 1935 brandde het klooster in Leefdaal quasi volledig af en gingen alle archieven verloren.

    Ga naar de reactie
    2013/07/07 at 11:26 pm

Copyright © 1967-2024 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi sub-thema, v2.2, bovenop
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com