Reacties

Bezoekers van deze website kunnen desgewenst reageren op elke bijdrage en hun bedenkingen staan dan bij het bericht terzake onderaan vermeld.

Hieronder al die reacties samengebundeld in omgekeerde chronologische volgorde, de recentste dus bovenaan. Om de context terug te vinden kunt u klikken op de in rood weergegeven titel van het oorspronkelijke bericht.


  • Van Lode Seghers op Nog meer liedjesschriften

    Ben op zoek naar tekst en muziek van : ” De wizze waizzestroat” gezongen door Jef burm.

    Ook tekst en muziek van: ” Brussel , wat zijn ze na me a ant doen….

    Wet U soms waar ik deze zou kunnen vinden

    bedankt

    Ga naar de reactie
    2015/08/10 at 8:32 pm
    • Van Johan op Nog meer liedjesschriften

      “De Wiche Wachestroet” is oorspronkelijk een monoloog van Jan De Baets, zonder muziek. Blijkbaar heeft Jef Burm het wel gezongen, op muziek van Hugo Michielsen. De muziekpartituur hiervan heb ik niet, wel de tekst. Van “Brussel, g’hèt maain hèt gestaulen” (Jef Burm / Jef Trappeniers / Francis Bay, 1955) heb ik wel de volledige partituur maar dat is precies niet het lied dat u zoekt? Dit lied van Brussel is, samen met “Even geduld, de filmlas is gebroken” het enige van Jef Burm dat in de iTunes Music Store te vinden is…
      Er is wel een verzamel-CD met liedjes van Jef Burm, in 1994 uitgegeven door VTM – zie DiscOgs

      Ga naar de reactie
      2015/08/11 at 3:53 pm
      • Van Eric Van Baelen op Nog meer liedjesschriften

        Beste,
        de tekst van de Wiche Wachestroat (gekend onder de titel “Rue Saint-François”), samen met de begeleidende muziekpartituur staat in aflevering 7 van Jan De Baets’ bundels van zijn liedjes. Het was een parlando, maar ook deels gezongen. In hoeverre Jef Burm z’n interpretatie hiermee overeenkomt, kan ik niet detailleren…

        Ga naar de reactie
        2016/06/10 at 9:04 pm
        • Van Johan op Nog meer liedjesschriften

          Klopt Eric, bedankt. Toen ik reageerde in augustus vorig jaar beschikte ik nog niet over aflevering 7 van “Chansonetten en Monologen van Jan De Baets” (waarvoor nogmaals dank). De versie van Jef Burm is op 18 april ll. op YouTube verschenen: de muziek is in deze versie inderdaad anders & zonder parlando en dus niet van H. Van Luck maar van Hugo Michielsen.

          Ga naar de reactie
          2016/06/11 at 12:17 pm
  • Van Johan op De non van Oirschot

    Ik heb het artikel aangevuld met enkele scans van een krantenartikel uit 1922

    Ga naar de reactie
    2015/08/09 at 1:39 pm
  • Van Johan op Oorlog aan den oorlog

    In “Van Zingen en Speule”, deel 2, 1982, pag. 169 meldt Harrie Franken: “Ook de blinde Karel Laureys zong zijn lied Oorlog aan den oorlog op de Kempense markten”. Harrie zegt er niet bij wanneer dat was.

    Ga naar de reactie
    2015/08/01 at 8:08 am
  • Van Johan op Klacht van een verstoten minnares

    Het lied Staat onder de titel “Klachtlied (Meerle)” ook op de LP “Traditionele Volksmuziek uit het Hertogdom Brabant” van Volkskunstgroep “De Vlier” olv Hubert Boone, 1971, ALPHA 5006. Het wordt daar, zoals het hoort, gezongen door een vrouw, in casu Godelieve Boone. We voegden een fragmentje toe aan de playlist hierboven. Voor die LP bewerkte De Vlier meerdere liederen gebaseerd op het veldwerk van Theophiel Peeters.

    Ga naar de reactie
    2015/07/29 at 9:19 pm
  • Van mastbooms op Baekelandt met zijne bende (1802)

    wil boek kopen

    Ga naar de reactie
    2015/07/19 at 7:09 pm
  • Van Godelieve Boone op Zachtjes klinkt het avondklokje

    Ik hoor ons moeder dit nog altijd zingen.
    Indien ik uw mailadres krijg, kan ik U de veranderingen in melodie en/of ritme sturen zoals het hier gekend was.
    Groetjes

    Ga naar de reactie
    2015/07/15 at 9:30 pm
    • Van b.hooghelander op Zachtjes klinkt het avondklokje

      als het nog van kracht is zou ik zielsgraag de tekst en melodie van u ontvangen.
      Heel erg bedankt

      Ga naar de reactie
      2018/07/11 at 8:02 pm
      • Van Johan op Zachtjes klinkt het avondklokje

        We krijgen regelmatig dergelijke vragen en ik begrijp dat niet.
        Bij elk van onze liedbesprekingen staat immers op het scherm:
        – de volledige tekst
        – een link naar een partituur met muzieknoten, begeleidingsakkoorden én de tekst
        – een link naar een geluidsbestand, meestal een letterlijke weergave van de muziekpartituur, althans toch de eerste strofe en het refrein indien er een is.
        Het is dus allemaal gratis te zien en te horen op het scherm en alles kan zonder meer afgedrukt worden … als u over een printer beschikt.
        Vragen om tekst/muziek “te ontvangen” (? op te sturen met de post ?) vind ik er ver over: als een paar muisklikken al teveel moeite zijn …

        Ga naar de reactie
        2018/11/29 at 9:40 pm
  • Van Johan op Moord te Winksele (1904)

    De auteur van dit lied, C. Janssens, is waarschijnlijk Cornelis Janssens (1851-1918), afkomstig uit Hoogstraten. In “Drij moorden voor vijf cens, Antwerpen, 1945” wordt hij door Jan de Schuyter omschreven als een rondreizende sneldichter, met ravenzwart haar en rosse baard. In 1916 zou hij in Herentals een beledigend lied hebben gezongen (“Ik heb een kakstoel laten maken en de Keizer zit er in”) wat een klopjacht veroorzaakte waarbij alle mannen met de familienaam Janssens werden opgepakt. Cornelis werd dus gevat en stierf op 28 oktober 1918 in een kamp te Neuhaus.

    Ga naar de reactie
    2015/07/09 at 9:39 pm
    • Van Johan op Moord te Winksele (1904)

      Harrie Franken schrijft hierover in “Van Zingen en Speule – deel 5”: “Enige dagen later vielen de Duitse bezetters het stadhuis van Herenthals binnen, deden in de bevolkingsboeken al de personen opzoeken die de naam Janssens droegen en weinige uren daarna zaten zij allen achter slot en grendel. Corneel Janssens slaagde er niet in uit de mazen van het uitgeworpen net te blijven en werd te Olmen aangehouden. Wegens het zingen van liedjes, kwetsend voor het toenmalige hoofd van het Duitse rijk veroordeeld, werd hij overgebracht naar het Sennelager in de gemeente Neuhaus, waar hij op 28 oktober 1918 overleed.”

      Ga naar de reactie
      2020/04/05 at 10:27 am
  • Van Johan op De zwerver (of "De ellende van den Oorlog")

    In “Van Zingen en Speule” – deel 5 van “Kroniek van de Kempen” pag. 189 schrijft Harrie Franken dat hij dit lied optekende bij Jan Bruininx in Weebosch. Die scheen de oorsprong niet te kennen. De tekst aldaar wijkt lichtjes af en ook de melodie heeft lichtjes te lijden gehad van een falend geheugen.

    Ga naar de reactie
    2015/07/09 at 9:31 pm
  • Van Sophie op Baekelandt met zijne bende (1802)

    Ik heb een boek liggen “De bende van Bakelandt, hare misdaden en veroordeling volgens het bewaarde procesbundel” door E. Hosten en E.I. Strubbe, Brugge, 1928. Mocht u interesse hebben, kunt u me via mijn e-mailadres

    Ga naar de reactie
    2015/06/25 at 4:28 pm
  • Van Geert Verhecken op Den Boemlala

    Hallo,

    Wij , een vriendengroep die voor het verjaardagsfeest van één van onze vrienden , een ludieke optreden zouden willen doen van de BOEMLALA, zijn op zoek naar de muziek van de boemlala. De bedoeling is dat we daar een eigen tekst zouden op zingen. We hebben echter ons al zot gezocht naar enkel de instrumentale versie maar zonder resultaat. Vandaar een wanhoopspoging of jullie ons deze niet kunnen bezorgen of waar we dat zouden kunnen vinden ? Eventueel willen we daar ook wel iets voor betalen als het in de rede is natuurlijk.

    Ga naar de reactie
    2015/06/22 at 2:53 pm
    • Van Johan op Den Boemlala

      Wel … oorspronkelijk werd dit stokoude lied dan ook zonder begeleiding gezongen: een voorzanger zingt de eerste zin, met de nodige vertragingen en pathetische gelaatsuitdrukkingen; iedereen herhaalt/imiteert die eerste zin; de voorzanger gaat verder met de strofe en het boemlala-refrein wordt aansluitend door iedereen luid gezongen terwijl iemand effectief den “boemlala” doet klinken. Je zal er dus inderdaad geen “karaoke”-versie van vinden, daar is het lied niet voor geschikt.

      Ga naar de reactie
      2015/06/22 at 2:58 pm

Copyright © 1967-2024 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi sub-thema, v2.2, bovenop
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com