Reacties

Bezoekers van deze website kunnen desgewenst reageren op elke bijdrage en hun bedenkingen staan dan bij het bericht terzake onderaan vermeld.

Hieronder al die reacties samengebundeld in omgekeerde chronologische volgorde, de recentste dus bovenaan. Om de context terug te vinden kunt u klikken op de in rood weergegeven titel van het oorspronkelijke bericht.


  • Van Johan op Sale Cochon

    We ontdekten vandaag op de binnenflap van het boekje “Marktliederen – Tweede Wereldoorlog” (Julien De Vuyst, 2017, uitgave Heemkundige Kring Herzele) een foto van een reeks liedbladen, waarop één van Mathieu Dekemper uit Brussel met vrijwel dezelfde tekst als in het schriftje van “moeder Carels”. Dekemper is dus vermoedelijk de auteur van de tekst, het is ook helemaal zijn stijl.

    Daarop staat ook een apart slotrefrein:

    Dat ze den laatsten Duits maar doen kreveren
    die moordenaars, zegt de Prins Leopold
    Ze moesten z’in ’t park van Brussel placeren
    en ze gooien vol petrol
    Maar de keizer moesten ze eerst opbringen,
    terwijl hij brandt speelt men de Brabançon.
    De Belg en de Fransman die zal zingen:
    sale cochon, sale cochon, sale cochon.
    Rechtsonder op het liedblad – niet zichtbaar op de screenshot hierboven – “Deezen liedjes zijn te bekomen in ’t groot bij den Heer Mathieu Dekemper, Kristinenstraat 26, Brussel. VERBOODEN NADRUK.”

    Ga naar de reactie
    2018/04/13 at 11:48 am
  • Van rudy gorrens op Van 't Lieve Kleine Belgenland

    Ik vint het goed

    Ga naar de reactie
    2018/04/11 at 5:35 am
  • Van Ludo op Liederen

    Beste Johan,,,
    Al jaren ben ik op zoek naar een liedje uit de jaren 60 of 70, wat ik mij nog herinner Is,,, ‘de eerste prijs ja dat ben jij, jij bent de hoofdprijs van de loterij, de eerste prijs is nu van mij, ik zou het nooit meer willen ruilen’

    Met vriendelijke groeten

    Ga naar de reactie
    2018/03/21 at 5:11 pm
    • Van Johan op Liederen

      Ik zal u moeten teleurstellen: over deze schone vlaamse liefdesballade vind ik niets terug in mijn archief. Het is dan ook te “recent” om door marktzangers gemaakt/gebruikt te zijn. Volgens www.MuziekArchief.be heeft Eddy Smets in 1972 een lied gezongen met als titel “De Eerste Prijs” en dat zou staan op de LP “Eddy Smets Vol. 3”. Je kan er een stukje van beluisteren op https://www.muziekweb.nl/Link/HHX4388/Over-liefde-sympathie-en-vriendschap?TrackID=HHX4388-0011

      Ga naar de reactie
      2018/03/21 at 7:53 pm
  • Van Johan op Lied van de klas

    Ondertussen heb ik nog een versie gevonden in een oud niet gedateerd liedschrift, afgemeten aan de andere liederen in dat schriftje vermoedelijk opgeschreven circa 1930

    Ga naar de reactie
    2018/03/09 at 10:36 am
  • Van rob op Lied van de zeeman

    Een van de allerschoonste teksten uit het Nederlandstalig repertoire.

    Ga naar de reactie
    2018/03/01 at 1:26 pm
  • Van Marleen op Het lied van Alfons de soldaat

    Super interessant!
    Dankjewel voor deze extra informatie!
    Groetjes
    Marleen

    Ga naar de reactie
    2018/02/22 at 12:25 pm
  • Van Martine op De vreselijke moord te Bertem (1912)

    Beste

    Toevallig kom ik op deze site. De veldwachter van Pulle was de vader van mijn grootvader, dus mijn overgrootvader. Ik ga vanavond onmiddellijk dat laten zien aan mijn moeder.

    Ga naar de reactie
    2018/02/15 at 3:19 pm
  • Van glenn pellis op En voor vijf frank ...

    he Johan,

    Eddy Roos (Eddy of Eduard van Roosenbroeck)
    hij was Antwerpenaar
    na zijn solo carierre als Eddy Roos, trad hij mee op bij De Geuzen en de Sinjoren.
    ik heb hem gebeld vorig jaar nog, hij woont in Wuustwezel, is 80 jaar, en doet al een geruime tijd niets meer met muziek, hij was ook niet geinteresseerd in een intervieuw of iest dergelijks.

    Ga naar de reactie
    2018/02/12 at 6:22 pm
  • Van Pieter D'haene op Drama van Richard

    Ik heb een bandopname van 1960 van mijn overgrootmoeder die het lied zingt van Richard en Melanie. Ben heel blij deze tekst hier gevonden te hebben want van de tekst die zij zingt, is niet alles duidelijk verstaanbaar. Met deze tekst klopt alles wat zij zingt. Leuk! Bedankt!

    Ga naar de reactie
    2018/02/06 at 11:36 pm
  • Van Ben Lommelen op Liedje van de Gelei

    Er zijn inderdaad ontelbare varianten op dat lied. Gezien de ouderdom en de immense populariteit in de 20e eeuw vermoed ik dat het ook wel buiten het Duitse en Nederlandse taalgebied gekend zal geweest zijn.

    Hierbij nog een mooie uitvoering van een melodische variant van het ‘drei reiter’-lied. Het verschijnt voor het eerst in een Duits studentenliedboek in 1818. Ik vind het een interessant lied omdat het, slechts tien jaar na de vroegst bekende publicatie van het drei-reiterlied, melodisch al vrij sterk geëvolueerd is in een eigen richting. Toch is het onmiskenbaar sterk verwant:

    In ons taalgebied is (was?) de melodie misschien nog het meest bekend als ‘al wie in januari geboren is, sta recht!’ en in studentenmiddens (melodieus licht verminkt en vooral onvolledig) als ‘en al wie voor het eerste jaar in [Leuven] zit, sta recht!’.

    Ga naar de reactie
    2018/01/28 at 3:23 pm
    • Van Johan op Liedje van de Gelei

      “Al wie in januari geboren is” vermeldde ik niet omdat het vervolg van het lied (“Breng het glaasje aan de lippen”) een andere melodie heeft.

      Ga naar de reactie
      2018/01/28 at 5:17 pm

Copyright © 1967-2025 Wreed en Plezant Alle rechten voorbehouden.
Deze site is gemaakt met behulp van het Multi sub-thema, v2.2, bovenop
het bovenliggende thema Desk Mess Mirrored, v2.5, van BuyNowShop.com