Zoenen kan geen zonde zijn
Het componistenduo Jack Bess (teksten) en Jan Vogel (muziek) heeft meerdere “hits” gescoord in het lichte genre kort na Wereldoorlog II. Het meest bekende lied – in Nederland dan toch – is “Het sprookje is uit“, maar wij opteerden voor het vrijwel onbekende “Zoenen kan geen zonde zijn” dat ooit op plaat werd gezet door Bob Scholte toen hij in België woonde en werkte.
Naar ons gevoel is het een echt café-chantant lied, en telkens wij het zingen veroorzaken we de nodige hilariteit als we het einde van het refrein zeer letterlijk nemen. Alleen als het publiek enkel uit mannen bestaat lukt dat niet zo goed.
Jack Bess (1908-1964), echte naam Jacques Bes, wou eigenlijk journalist worden, maar ondervond al snel dat zijn liedjesteksten en theaterstukken hem genoeg voldoening en inkomen bezorgden om er voltijds mee door te gaan. Hij schreef niet alleen met Jan Vogel samen, maar met vele andere melodiebedenkers: R. Swing, Frans Poptie, Hugo Strasser, Joop de Leur, Kees Manders… Daarnaast “vertaalde” hij tientallen buitenlandse schlagers om ze geschikt te maken voor nederlandstalige uitvoerders.
Jan Vogel (1902-1983) was een goed opgeleid musicus en bespeelde de piano, het orgel, de accordeon, gitaar, viool, celesta, vibrafoon, slagwerk… Hij werkte voor de nederlandse TV-omroepen NCRV en VARA maar werd daar tijdens WO II ontslagen omdat hij weigerde de NAZI- en NSB-teksten op muziek te zetten.
In de periode 1945-1955 stonden naast de klassieke marktzangers steeds meer straatorkesten op de markten om de radiohits ook te kunnen pluggen bij mensen die (nog) geen radio hadden.
Hun liedbladen werden door de platenmaatschappijen en muziekuitgevers gesponsord, en er stonden dan ook meestal keurig de namen van tekstschrijvers en componisten vermeld. Bij de aloude marktzangers was dit zelden het geval.
Zoenen kan geen zonde zijn
Meisjelief kijk me eens even aan,
’t Wordt nu toch wat met ons twee?
Laat me dan zo niet naar huis toe gaan,
‘k Ben al met één kus tevree
Zoenen kan geen zonde zijn,
geef me dus een kusje klein
want al zegt zo’n zoentje niets,
hier van binnen doet het iets.
’t Is heel onschuldig en vast niet verkeerd.
J’hebt het als kind van je moeder geleerd.
Heus, je kunt niet beter doen,
geef me dus een zoen.
Soms leidt zo’n kusje in eer en deugd
’t Leven in ’n andere baan.
’t Is vaak een “drukproef” van levensvreugd,
laat je die kans niet ontgaan.
Partituur * Zoenen kan geen zonde zijn * | |
1. Wreed & Plezant in HERNE 2009 (fragment)
|