’t Was Invasie
We blijven nog even hangen bij het eind van Wereldoorlog II en het liedblad van “De Lustige Sinjoor”.
Een zekere G. Winmaker schreef een andere tekst op het liedje”Capri”. Dat moet “Als op Capri de rozentuinen bloeien” van Han Dunk zijn.
Winmaker heeft het over de landing van de geallieerden in Cherbourg. Daar werd in juni 1944 inderdaad slag geleverd als onderdeel van de zogenaamde landing in Normandië. Het zou nog een paar maanden duren eer de geallieerden konden doorstoten naar Parijs en verder, dit lied (en het hele liedblad) dateert daarom waarschijnlijk van eind 1944 toen de bevrijding van België zo goed als rond was.
Het lied over “Capri” was al een radiohit tijdens de oorlogsjaren in uitvoeringen van Eddy Christiani, The Ramblers, Het Zuidzee-trio e.a. Het beschrijft de bloemenpracht en bijhorende geuren op Capri, een zonnig vakantieoord dat op dat moment onbereikbaar was voor de bewoners van de lage landen tijdens de oorlogsjaren. Het gaf hen hoop op betere tijden die zouden aanbreken na de oorlog.
De zogenaamde contrefact van G. Winmaker – een ons onbekende naam, allicht een schuilnaam want je wist maar nooit of het Duitse leger toch nog zou rechtveren – zingt de lof van de Tommies (de Engelse soldaten) en spot met Dolf (Adolf Hitler) en zijn soldaten.
’t Was Invasie
De Mof waakte over alle landen
maar opeens viel het hem niet meer mee.
Den Dolf riep: Es ist ein ware Schande
maar de Tommies die zongen: It’s O. K.
Als in Cherbourg de Tommies kwamen landen
dan was de stad vol zazou en vol swing.
De Duitsers vluchtten weg langs alle kanten
voor ’t liedje van God Save The King.
De Tommies riepen: rolt maar gauw uw matten,
trapt het maar af en scheer u weg.
’t Is gedaan, het spel is voor de Moffen naar de maan,
den Engelsman die heeft dat goed gedaan.
Si, si, si, si, ’t was invasie!
Si, si, si, si, ’t was invasie!
Partituur * ’t Was Invasie * | |
1. instrumentaal
|